dilluns, 28 de desembre del 2020

 


SER POSITIU DAVANT LA INCERTESA

Aquest virus, que ronda lliurament i sense cap mena de vergonya, per tot arreu, que  ha obligat a confinar-nos, que ens ha produït pèrdues de familiars i d’amics, que ens ha portat acomiadaments laborals i ens ha limitat la relació amb els altres,  que, en definitiva, ens  produeix un patiment extens i intens,….aquest virus que ha fet que el 2020 sigui un any atípic,…  no ens deixarà tan fàcilment. Aquest virus està deixant empremta, i el que és pitjor, està minant el nostre estat d’ànim.

Des del primer confinament molts consells s’han donat i moltes activitats s’han proposat. Cada un de nosaltres ha anat encaixant com ha pogut la situació i s’ha embolcallat amb la dita “ens en sortirem, tot anirà bé” pensant que aviat veuríem el final. Però el camí està sent llarg; estem cansats de les restriccions, enfastiguejats de la gestió dels polítics, esparverats de l’actuació irresponsable de molts. Estem perdent l’humor, i el més preocupant, ens sentim vulnerables davant d’una incertesa que la majoria  no havíem viscut mai.

Les pèrdues que molts de nosaltres hem patit són inqüestionables, doloroses i trigarem temps  a encaixar-les. Però també és cert, que hi ha un gran nombre de persones que han caigut en el victimisme i s’estan queixant constantment de les mesures que hem de seguir. Que volen continuar fent allò que fèiem encara que la situació no ho permet, que rondinen i fan mala cara, que intenten saltar-se les recomanacions, i que no solament posen en perill als altres i a ells mateixos, sinó que estan “contaminant i enverinant” l’ànim de la gent, qüestionat allò que no és qüestionable (reducció de la mobilitat).

Per tot plegat, és important buscar positivisme davant els nous hàbits:

·       Acceptem la situació, pensem en el pla B

·       Gaudim dels moments senzills

·       Ajudem als que estan pitjor que nosaltres. Els que estem bé, som el motor dels que no ho estan

·       Recuperem aficions que podem fer a casa

·       Aprofitem per aprendre

·       Escoltem als que tenim a prop, mai havíem tingut tan temps per compartir

·       No fem plans ni a mig ni a llarg termini, vivim el dia a dia

·       I...reflexionem sobre el que deia l’Anna Frank   “ Creu-me, quan portes un any i mig tancada, hi ha dies que no pots més...tanmateix no puc deixar que se’m noti, perquè imagina’t que tots comencéssim a lamentar-nos”

PER UN NADAL DIFERENT  (desembre 2020)   


Montserrat Sánchez Echeverría

Psicòloga i Logopeda                                                                         

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada