dijous, 24 de gener del 2013

PERSONES MANIPULADORES

Tots coneixem persones que posen les coses al seu favor sense tenir en compte els sentiments ni les necessitats dels altres. Les trobem dins les famílies, en l’entorn laboral, en el cercle d'amistats…En fi,  s’adapten a qualsevol àmbit i ens poden fer la vida “realment” impossible.
La seva gran habilitat és vendre’s; fan creure als altres una imatge de perfecció, agudesa i intel·ligència, que sempre és falsa. No existeixen sense la presència de l’altre.

Aquesta manera de comportar-se no surt del no-res; hi ha tot una colla de factors que forgen aquesta manera de ser. Un d'aquests factors que sempre hi és present és que han estat “infants reis”: dins les famílies els han admirat massa, els hi han permès tot i a qualsevol preu i han aconseguit tot allò que volien dels adults.
Sovint és complicat identificar aquest tipus de persones perquè porten un màscara protectora que difícilment et pot fer pensar que aquella persona et manipularà. Es presenten amb una gran simpatia, tenen entrada social i no els costa relacionar-se; mostren una vessant altruista, t’ofereixen tot allò que està al seu abast, però no per ajudar-te, sinó per cobra-t’ho més tard, saben esperar; i donen la imatge de persona culte, que sap de tot, i així t’ho fa saber (cosa que una persona realment culte mai et farà sentir inferior).
Hi ha un percentatge important que no s’adonen de les conseqüències que provoquen, però n’hi ha un altre de percentatge que són conscients i desfruiten d’aquest poder; són perversos i els agrada desestabilitzar als altres.

Us donaré unes quantes pistes per poder identificar a les persones manipuladores: sempre culpabilitza als altres i els trasllada les seves responsabilitats/posa en dubte les qualitats de les persones del seu voltant, els desvaloritza/transmet els seus missatge de manera indirecte, difícilment dóna la cara/intenta dividir i crea discòrdia/ fa creure la seva superioritat/és egocèntrica/és gelosa/no suporta la crítica i nega l’evidència/no té en compte les necessitats dels altres/provoca la sensació de manca de llibertat/indueix a fer fer coses als altres que habitualment no farien.
Malgrat tota aquesta imatge de seguretat i poder que tenen, son persones molt insegures i que no confien en elles mateixes.
Si ens ten alguna a prop, compte perquè et pot ensorrar i pot fer-te molt infeliç; si ho detectes en un dels teus fills, demana ajuda Professional amb urgència.

MONTSERRAT SÁNCHEZ ECHEVERRÍA, psicòloga clínica
www.abora.info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada