dijous, 30 de maig del 2013

PERSONATGES COMPLICATS
Estic acostumada a escoltar als meus pacients i a interpretar les dificultats que pateixen a nivell emocional i professional, i hi ha un fet que es repeteix amb una certa freqüència: una persona del seu entorn (veí, parent, company de feina…) li fa la vida impossible i li provoca una colla de preocupacions que el porten a la consulta. Estic parlant dels personatges complicats o sent més rigorosos, de les personalitats difícils.
He pensat que podria ser divertit i alhora il·lustratiu presentar-vos-en alguns; el nom de cadascun és el d’un personatge de ficció per tots conegut, el relat l’explica un pacient qualsevol i per donar-hi serietat, s’elabora un perfil psicològic, per ajudar-nos a entendre’ls millor, perquè ells no han escollit ser una personalitat difícil, l’herència i l’educació també hi han participat.

La protagonista d’avui és LA SENYORETA ROTTENMEIER, personatge del llibre infantil “Heidi” escrit per Johanna SPYRI. És una institutriu, severa, , rondinaire, amargada, gelosa i molt estricte. (la hª ha tingut vàries adaptacions però la de més acceptació va ser la sèrie japonesa de dibuixos animats per a la TV).

“…..és ordenada, metòdica, disciplinada i exigent, sobretot amb els altres. No pot suportar perdre el control i per tant, tot ho ha de supervisar. Ella decideix què es fa i què no es fa, quan es fa i com es fa. No mira per l’altre, sino per a ella; i allò de sacrificar-se pels altres no sap que és. Fa les coses perquè a ella li van bé, o perquè obtindrà més reconeixement. Se sap vendre molt bé i ella és la que treballa més, la que s’esforça més, la que està al cas de tot. Necessita un seguici que l’acompanyi, a qui poder-li ensenyar “com és d’estupenda”. Cansa, perquè sempre està decidint per tu, opina quan no li demanes i sovint t’imposa allò que has de fer o dir. Suporta malament que tinguis iniciativa i que resolguis d’una manera diferent a la seva….”

PERFIL PSICOLÒGIC: envejosa; si se sent ofesa, està disposada a represàlies desproporcionades (trets paranoics); freda, té dificultat per mostrar tendresa; resisteix amb fermesa els arguments dels altres; tendència a idealitzar o devaluar a les persones del seu entorn (trets histriònics); perfeccionista, tossuda, vol que les coses es facin com ella les entén i segons les seves regles (trets obsessius); sentiment de ser excepcional; espera atencions i privilegis i no se sent obligada a tornar-los (trets narcisistes); es queixa sempre de ser incompresa, menysvalorada i injustament tractada (trets passivo-agressius).

Com reaccionar davant d’una senyoreta Rottenmeier?

Si és el teu cap, posa-hi distància.
Si és la teva parella, paciència, per alguna cosa l’hauràs escollit!!
Si és una parenta, com menys contactes millor.
Si és una col·lega, compte que et pot prendre el lloc!
Si és una veïna, “bon dia i bona nit”.


MONTSERRAT SÁNCHEZ ECHEVERRÍA

Psicòloga Clínica i Logopeda
www.abora.info

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada