dijous, 18 de juliol del 2013

LA SOGRA S’EMPORTA LA MALA FAMA!!


Des de sempre les relacions entre persones no han estat fàcils, i menys encara, entre familiars. La relació que ha produït més critiques, que ha donat més articles “sucosos”, ha estat potser, la relació amb la sogra.
A Catalunya se li ofereix un lloc per seure que s’anomena “la cadira de la sogra”, i que no és més, que un cactus gegantí amb unes punxes imponents. A Espanya hi ha estris per a espantar-les, “los matasuegras”. A Itàlia, la trobada entre la jove i la sogra és un fet de mal averany “suocera e nuora, tempesta e gragnuola” (sogra i nora, tempesta i pedra). Els britànics, amb la flema que els caracteritza, es mantenen més distants “mother in law”, per a ells el vincle és només una qüestió legal. Només els francesos s’adrecen a ella d’una manera positiva, “la belle mère”; serà educació, hipocresia, o senzillament, ho creuen així.

Bromes a part, la veritat és que hi ha relacions que poden portar un gran malestar a les persones, i les relacions familiars “s’emporten la palma”. La culpa no és sempre de la sogra; també hi ha germans envejosos, cunyades manipuladores, avis protagonistes, marits egoistes, dones obsessionades per la neteja i l’ordre, fills despòtics…. Potser costaria acabar aquesta llista!
Hi ha persones que es creuen que són les úniques que tenen la veritat, i que manipulen a tothom que tenen al seu voltant, “xulejant” de la seva intel·ligència, del seu sentit pràctic de la vida, de la seva visió de futur, dels seus èxits…; sembla que siguin els únics que treballen, els únics que fan bé les coses, els únics que han tingut experiències enriquidores… volen ser protagonistes de tot el que s’esdevé i interfereixen en les relacions de parella, pares i fills i altres.
Tot això però, no passa perquè siguin persones atrevides, arrogants i egoistes, que també; passa perquè la majoria de vegades se’ls ha permès ser així, ningú ha sabut o ha gosat posar-los límits; i ja se sap, han tingut molt temps per practicar, i en saben molt de fer la seva feina.
És important no deixar-nos intimidar per ningú, però sobretot per aquells que tenim més a prop. Hi ha moltes maneres de fer les coses i tots podem arribar a la meta per diferents camins. Cal tranquil·litat, fermesa de caràcter i voluntat per voler resoldre les situacions.

 Ànim! El món és teu.





Montserrat Sánchez Echeverría

Psicòloga Clínica i Logopeda
www.abora.info
Segueix-nos a facebook



Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada